Körsbärsknäck (av den förföriska sorten)

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 50 st

Tid: 40 minuter ca

De här knäcken påminner mycket om mina dadelknäck, men körsbärssirapen är inte alls så trögflytande som dadelsirapen. När den reduceras blir det därför något färre knäck än ur den andra satsen. Men vad gör väl det?

  • 2 dl körsbärssirap
  • 2 dl socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • 1 dl hackad sötmandel (gärna spansk)
  1. Koka upp sirapen, sockret, grädden och smöret i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda på medelvärme (något varsammare än dadelknäcken, alltså) tills knäckmassan nått 122 grader (eller strax över 125 om du vill ha hårda). Använd termometer eller gör kulprovet.
  2. Kulprov: En tesked knäck doppas i ett glas kallt vatten. Kan du rulla en fast kula är knäcken färdig.
  3. Hacka mandeln fint. Jag brukar inte blanda ner den utan lägger den ovanpå. Det blir vackrare och dessutom blandas ju allt i munnen ändå.
  4. Häll upp knäckmassan i en kanna med pip, så är det lättare att pricka formarna. Mia Öhrn brukar lite fiffigt smöra plåten under formarna för att dessa inte ska välta.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing