Isobels körsbärspaj
Receptmakare: Isobel Hadley-Kamptz
Portioner: 8
Tid: 45 minuter + en timme för degen att vila i kyl
Twin Peaks i ett pajskal!
- 100 g mandel, skållad, körd i matberedare
- 2 dl vetemjöl
- 150 g smör eller margarin
- 1 ägg
- Fyllning:
- 600 g urkärnade söta körsbär.
1/2 dl rom
1/2 dl socker
- Skålla och skala mandeln. (Om du inte köpt färdigskållad.) Kör mandeln till fint pulver i matberedare. Kör övriga ingredienser till degen i matberedare till fast deg.
- Tryck ihop till en limpa, låt vila i kylskåp minst en timme.
- Gör fyllningen. Koka upp bär, rom och socker och låt puttra i ca 10 minuter utan lock. Smaka och sockra eventuellt mer efter eget tycke.
- Sätt på ugnen på 200°C. Skär deglimpan i tunna skivor och lägg i en pajform, tryck ihop till en botten. Spara lite deg att ha ovanpå.
- Fodra formen inuti med gladpack och fyll med torkade bönor (detta för att undvika att pajdegen sjunker ihop). Kör i ca 15 minuter i ugnen (ja, det funkar, gladpacken smälter inte!) Ta bort gladpacken och bönorna, de senare kan bara sköljas av och användas igen senare.
- Häll körsbären i formen och forma ett galler av den kvarvarande pajdegen. Grädda i drygt 15 minuter till eller tills pajdegen på toppen har fin färg.