Isobels körsbärspaj

Receptmakare: Isobel Hadley-Kamptz

Portioner: 8

Tid: 45 minuter + en timme för degen att vila i kyl

Twin Peaks i ett pajskal!

  • 100 g mandel, skållad, körd i matberedare
  • 2 dl vetemjöl
  • 150 g smör eller margarin
  • 1 ägg
  • Fyllning:
  • 600 g urkärnade söta körsbär.
    1/2 dl rom
    1/2 dl socker
  1. Skålla och skala mandeln. (Om du inte köpt färdigskållad.) Kör mandeln till fint pulver i matberedare. Kör övriga ingredienser till degen i  matberedare till fast deg.
  2. Tryck ihop till en limpa, låt vila i kylskåp minst en timme.
  3. Gör fyllningen. Koka upp bär, rom och socker  och låt puttra i ca 10 minuter utan lock. Smaka och sockra eventuellt mer efter eget tycke.
  4. Sätt på ugnen på 200°C. Skär deglimpan i tunna skivor och lägg i en pajform, tryck ihop till en botten. Spara lite deg att ha ovanpå.
  5. Fodra formen inuti med gladpack och fyll med torkade bönor (detta för att undvika att pajdegen sjunker ihop). Kör i ca 15 minuter i ugnen (ja, det funkar, gladpacken smälter inte!) Ta bort gladpacken och bönorna, de senare kan bara sköljas av och användas igen senare.
  6. Häll körsbären i formen och forma ett galler av den kvarvarande pajdegen. Grädda i drygt 15 minuter till eller tills pajdegen på toppen har fin färg.

Bild för Isobel Hadley-Kamptz

Mer från Isobel Hadley-Kamptz


Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz
Bild för Isobel Hadley-Kamptz