Biskop Brasks måltider

Utgivningen av matkulturhistoriska böcker är inte så stor men nu kommer en mycket efterlängtad och unik bok om och av 1500-talsbiskopen Hans Brask i Linköping (jo, det är han med brasklappen). Det är handskriften Kh54, mer känd som Hans Brasks hushållsbok, som nu ges ut både i översatt form och i en kommenterad utgåva under titeln "Biskop Brasks måltider; Svensk mat mellan medeltid och renässans". Ska man bara köpa en matbok i år så måste det bli denna för den kommer nog aldrig att tryckas om, än mindre gå på någon bokrea.

Biskop Brask skrev i 1500-talets början en hushållshandskrift med kompletta menyer och maträttskombinationer för ganska långa måltidssekvenser, både för kalas på ett par dagar och den 40 dagar långa påskfastan. Han förtecknade både sådana måltider han själv varit med om som gäst och sådana han själv skapade för sina egna gäster, och det unika med den är att vi får reda på inte bara maträtter utan också maträttskombinationer för att göra måltidshelheter. Den är ursprungligen skriven på en blandning av fornssvenska och latin men har nu fått en helt modern och känslig översättning till svenska av Hedda Gunneng. I boken finns dessutom olika kapitel som analyserar handskriften på olika sätt  och sätter den i samband med 1500-talets tidsanda och Sverige strax innan Gustaf Vasa tar makten.

Själv har jag analyserat handskriften utifrån perspektivet att den var ett renässansmanifest för kokkonsten i Sverige av någon som hade sett de nya italienska köksmanifesten, och att biskop Brask var på väg att ge ut vad vi idag kanske skulle kalla för en hälsobok. Det finns utöver det många textbidrag från olika författare bl.a. kapitel om odlingen av rudor i klosterdammar, sockrets betydelse för maten vid denna tid och om hur matimporten såg ut. Det är 350 sidor av unik inblick i det tidiga 1500-talet och vad jag vet så har vi ingen sådan här noggrann förteckning av 1500-talsmat i hela Euopa, och dessutom gjord av en biskop. En oumbärlig bok för mathistorikern, för medeltids- och renässanslajvaren och för den som vill bli inspirerad av en matlagning bortom vår tids fransk-amerikanska

Författare:

Förlag: 

Köpställen: 
Atlantis Förlag

Mer från Richard Tellström


Bild för Richard Tellström
Bild för Richard Tellström
Bild för Richard Tellström
Bild för Richard Tellström
Bild för Richard Tellström