Marmorerad ischoklad med kallpressad kokosolja

Jag har aldrig varit någon större kokosälskare. Lite kokosmjölk i en soppa eller så är gott, men någonstans finner jag doften en smula insmickrande och förknippar den ofrivilligt med 80-talsstränder och manisk soldyrkan. Men ibland behövs bara ett nytt sammanhang för att ompröva.

Vid en middag i Spanien nyligen skedade min väninna ner generöst med kallpressad kokosolja i en skål med syndigt vitt jasminris (hade nästan glömt hur gott det är!) och doften spred sig i hela köket. Den där kokosoljan var fantastiskt ren och blommig på ett sätt som fick kokosmjölk att kännas tråkig och det härdade kokosfettet du köper i block i mejeridisken rent vedervärdigt.

När jag kom hem rekade jag lite bland olika KRAV-sorter: Kung Markattas fanns i butikshyllan. Den var mer lämpad för stekning och smakade inte speciellt mycket kokos. Då var Renée Voltaires såå mycket bättre men favoriten var hälsokostmärket Cocosa, som hade både en Extra Virgin med kokosaromen kvar och en Pure Coconut Oil att steka i. Nu kanske ni hälsomedvetna därute redan känner till dessa, men för mig var det ett klart genombrott i min kokosterapi.

Nåväl, när årets ischoklad skulle tillverkas idag var det helt klart denna nya kärlek jag kände för att blanda i, även om konfekten näppeligen kan kvala in som nyttig. Kokosnötter är det många som handlar hem nu till jul utan att riktigt veta vad de ska ha dem till. Har ni problem med att öppna dem rekommenderar jag denna gamla länk.

Marmorerad ischoklad med kallpressad kokosolja

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 20-30 (beror på formarna)

Tid: 20 min

Den kallpressade kokosoljan är alltså fast i konsistensen i rumstemperatur. Jag valde den med kokossmak kvar och använde vit och mörk choklad, Fairtrade.

 • 100 g mörk choklad 72%
 • 100 g vit choklad
 • 100 g kallpressad kokosolja
 1. Dela chokladen i bitar i separata skålar och smält den ca en minut i mikron eller över ett vattenbad.Vit choklad är extra känslig, så det är bättre att du tar ut den ur mikron med lite osmälta bitar, de smälter snabbt vid omrörning, än att chokladen är inne för länge och förstörs.
 2. Blanda ner hälften av kokosoljan i den mörka och resten i den vita chokladen. Rör om tills oljan lösts upp.
 3. För att få marmorerad choklad som på bilden fyller du först formarna med vit eller mörk choklad – men sparar cirka en matsked av varje. Droppa med en tesked mörk choklad i den vita och vice versa. Ta en provsticka och rita en virvel (överarbeta inte även om det är kul – då blir det inte snyggt!)
 4. Låt stelna i kylen och förvara svalt, ischoklad ska smälta först i munnen!

31 kommentarer

 1. Mikkan skrev:

  Tjusigt! Vackraste julgodiset lätt!

  Kokosolja har ju väldigt olika smak beroende på märke har jag märkt. Prövade runt ett tag, och Voltaires har en säregen fin smak, lite rostat sådär. Varningstecken för Cocosa som jag inte tycker alls lika mkt om, och min största tumme upp till den olja som Solidhealth tar hit från Filipinerna: http://superfoodbutiken.se/Kokosolja.html

 2. Sofia skrev:

  Görsnyggt! Ägnade en liten tanke åt ischoklad med kokosolja just idag. Jag har fått ansvaret för julgodiset i år och är inte lika förtjust i ischoklad som andra i släkten är. Den främsta anledningen är kokosfettet och den andra är ”ljus block”. Ditt recept kommer som en skänk från ovan.

 3. Mikkan: Jag kanske är kokosanalfabet, men den Cocosa jag provat fanns ingen anledning att höja ett varningens tecken för. Ska tilläggas att jag inte haft båda hemma samtidigt och provat blindtest och jag vet att du har (rå)koll på den här sortens produkter :) Skulle iväg på gympauppvisning och var nog i all hast lite snål mot Renée Voltaire jfr Markatta, korrigerar detta.
  Sofia: De kommer att bli såå glada, ischokladälskarna.

 4. Har aldrig gillat ischoklad, men alltid älskat cocos. Kanske har vi ett julsnarr för mig här!

 5. LisaFW skrev:

  Låter som ett perfekt recept för mig, eller iaf den mörka chokladen. Smart sätt att uppgradera ischokladen, tycker vanligt kokosfett smakar lite kemiskt.

 6. Carina skrev:

  Har läst om kokosolja och tänkt testa och blev inspirerad av dina fina bilder, men 189 kronor för en burk kokosolja var i saftigaste laget kan jag tycka.

 7. Örjan skrev:

  Hittade Markatta-varianten på Maxi i min Tuna-stad.

 8. Örjan skrev:

  Markatta-varianten kostade 35.90 på Maxi.

 9. Pia Bendel skrev:

  Som någon sa, vilken fin uppgradering av ischokladen!

 10. Johan: Ja – se där!

  Lisa & Pia: Tack! Kände detsamma, den här smakar ”rent”.

  Carina: Kallpressad kokosolja är en delikatess. Vill man stoppa i sig stora mängder ischoklad till lågt pris gör man bäst i att fortsätta med det vanliga kokosfettet och ljus block – och plankar bara marmoreringen. Vill man göra mindre mängd av pralinkvalitet så blir detta utmärkt. Dessutom så använder man inte hela burken ;)

  Örjan: Hoppas jag inte var otydlig, men nu är ju inte heller Markattas av samma toppkvalitet – den smakar inte ens kokos. Men ekologisk är den och betydligt nyttigare än vanligt kokosfett.

 11. Annika skrev:

  Otroligt snyggt! Jag är cocosfettsfobiker, men om du gillar denna trevligare variant, så tror jag nog att också jag gör det!

 12. Hanna skrev:

  Mitt i prick så jag med känner för kokos, flingor går fetbort utom på kärleksmums av någon anledning… Men kokosvatten tycker jag om, liksom -mjölk och -grädde så jag ska genast leta upp kallpressad kokosolja med. Tack, Anna!

 13. Spännande ischoklad! Annars är kokos för mig mest minnen av den otäcka sololjan Hawaiian tropic (hej, hudcander 25 år senare) och den ännu mer vedervärdiga drycken Malibou.
  Ryser Dillen

 14. Vilka snygga ischoklad! Har hört talas om den här kokosoljan ett tag nu, låter ju så spännande (och gott)!

 15. Annika: Det kommer du att göra, trust me!
  Hanna & Frk Dill: Det är nog det jag tycker är mest spännande med smaker: att de förändras och helt plötsligt kan få en slags renässans. Det där riset jag skrev om var så gott att jag nästan hallucinerar om det.
  Emma: Tack! Rent krasst så tror jag att cupcake-trendens fixering på yta måste övergå i något som baseras på själva innehållet, och hur ologiskt det än verkar även innefatta lån från hälsotrenden – vi när alla någon slags önskan att kunna rättfärdiga våra utsvävningar.
  Jag är lite sugen på att prova Mikkans rekommendation i länken ovan, gillar direktimport med producentansvar.

 16. [...] http://skafferiet.taffel.se/2011/12/04/marmorerad-ischoklad-med-kallpressad-kokosolja/ [...]

 17. Jenny skrev:

  Är nu ägare till en dyr och god burk med kokosfett. Hur använder jag det som blev över efter en omgång ischoklad? Ersätta smör i kakor? Enligt burken kan man smörja det på kroppen men det är jag inte så sugen på…

 18. Jenny: Det där med att smörja in sig verkar farligt nära Hawaiian Tropic ;) Prova smaksätta ris (se texten)använd i en smoothie eller fixa dig en macka med avokado på grovbröd med kokosfett ist för smör – det blev supergott. Det går finemang att baka med den också, men jag tycker nog att den fina kokosoljan ska användas så ren som möjligt :) Återkom och berätta om du hittar på ngt annat skoj.

 19. Jag letade efter Markattas kokosolja men hittade den inte, och det bär emot lite grand att använda Renée Voltaires kokosolja till ischoklad, den är ju ohyggligt dyr! Men om du lovar att det är värt det kanske jag tänker om.

 20. Peter: Om du bara vill byta kokosfettet mot en kvalitativ ren produkt – välj Markatta (ligger på ICA centralt). Vill du dessutom ha kokossmak, välj Voltaires eller de övriga nämnda i texten. Jag tyckte baske mig det var värt det.

 21. Peter Jägerbro skrev:

  Då litar jag på dig!

 22. Bra :)

 23. Malin skrev:

  Jag har aldrig förstått poängen med kokosfett eller ischoklad (eftersom jag bara provat det där småräliga folieförpackade som inte smakar nåt) men efter den här posten var jag ju tvungen att prova. När Lisa och jag var och signerade böcker på matdistriktet i förrgår erbjöd de smakprov på Pukkas ekovirginkokosolja, och den var väldigt god. Så nu har jag en burk hemma, och nu ska det bli marmorerad ischoklad! :-)

 24. Malin: Får testa Pukkas, smakade den mycket kokos? När jag ändå har dig i tråden: Enligt den här wikifaktan http://sv.wikipedia.org/wiki/Ischoklad är poängen med just kokosfettet att värmeenergi tas från munnen och ger den isande känslan (till skillnad från smör eller grädde). Stämmer det, du som har koll på sådant där? Vad är det exakt i kokosfettet som framkallar detta isf?

 25. Malin skrev:

  Anna: nu har jag ju inte mycket att jämföra med, men den doftade *mycket* kokos och smakade rätt mycket kokos. Den kalla känslan i munnen var väldigt uppenbar – den kommer från kokosfettets låga och relativt ”skarpa” smältpunkt vid 24.4-25.6 grader (”skärpan” märks på att kokosfettet går från fast till flytande utan en utdragen kladdig halvfast fas emellan – jämför med smör som har en mycket oskarpare smältpunkt). När fettet smälter snor det (värme)energi från munnen, och eftersom övergången är så pass skarp känns det som en ”puls” av kyla.

  Härdat kokosfett har en högre smältpunkt, mycket närmare kroppstemperatur, och där märks inte övergången lika tydligt. Ytterligare ett skäl att använda virginkokosolja!

 26. Tack Malin! Känns mycket lyxigt att kunna få ett vetenskapligt svar på en känsla. Ser förresten på mina burkar och drar slutsatsen att alla kokosoljor som heter Extra Virgin har tydlig kokossmak. Kan vara bra att veta när man ska välja ur hyllan :)

 27. Charlotta skrev:

  Wow. Fint som tusan! Ischoklad har aldrig varit en favorit hos mig, men jag får nog omvärdera :=)

 28. [...] Annas marmorerade ischoklad med kallpressad kokosolja snodde jag ihop dessa gotter till mor och moster – två systrar som älskar kokos och [...]

 29. OM dessa gick hem hos släkten! Nu äter till och med jag ischoklad. Av bara farten gjorde jag en sats med (mjölk)ischoklad också.

 30. [...]  hos Joey & The Juices på Kastrup i våras: Rosta en delad rågkuse  och bred den tunt med rå kokosolja (japp, det är nyttigt fett). Mosa en halv avokado och strö över lite flingsalt och eventuellt [...]

 31. [...] pepparkaka efter samma grundrecept som till kamomillakakan utan bakpulver, men jag använde också kokosolja och mjölkchoklad i smeten för att åstadkomma den ”gräddiga” chaismaken utan att [...]

Prenumerera på kommentarerna för detta inlägg (RSS).

Matbloggstoppen
Annons