Söndag: Sen skörd och korv med pumpastomp

Den senaste veckan har jag vaknat kallsvettig – det är något jag har glömt. Vad? Jo just det;  jag har glömt att bärga pumporna från grönsakslandet. De stackarna har fått så lite sol under sommaren att vi satsat på att ha dem ute så länge som möjligt. Men in måste de, före frosten, annars är de kaputt och går inte att lagra. De senaste dagarna har varit knökfulla av arbete, så jag har kommit ihåg pumporna igen ungefär vid läggdags och skjutit upp skörden en dag till. I morse var det plötsligt allvar, för termometern visade bara två grader när vi körde iväg till sonens simpass vid åttasnåret.

I år har vi odlat den franska matpumpan Rouge vif d’Etampes från ekologiska frön och fått tre normalstora och två  jättepumpor i landet. När man ska skörda och förvara pumpor är det viktigt att lämna kvar en del av stjälken. Den skrumpnar ihop och förhindrar att bakterier kommer in i pumpan och påskyndar förruttnelsen – jag tänker mig att det är som med navelsträngen på små nyfödda barn.  Jag torkade av pumporna noggrant och placerade dem på en hylla i garaget. Under dem lade jag en bit kartong för att pumporna inte skulle ligga direkt mot träet. Så får vi se hur det går …

En pumpa plockade jag in i köket. Vi håller på att ta fram en kalvkorv i butiken som skulle testätas, så jag gjorde en slags stomp till.

Korv med pumpastomp

Receptmakare: anna billing

Portioner: 4

Tid: 35 minuter

Det här är så lätt att det mer påminner om en skiss.

 • 8 färskkorvar
 • 1 1/2 kg pumpa t ex Rouge vif d’Etampes eller muscat
 • 1 msk olivolja
 • 1 tsk färskrepad timjan
 • 1 msk smör
 • 1/2 dl riven parmesanost
 • salt, svartpeppar
 1. Ställ ugnen på 200 grader.
 2. Skär pumpan i tunna klyftor och bred ut i en braspanna. Ringla över olja och salta lätt.
 3. Grädda pumpan i ugnen i 20 minuter. Lägg sedan korvarna ovanpå pumpaskivorna och förstek dem i knappt tio minuter.
 4. Ta ut pannan. Skrapa pumpaköttet från skalen ner i en kastrull på medeltemperatur. Tillsätt smört och parmesan, smaka av med salt och peppar och vänd ner alltsammans utan att röra för mycket.
 5. Ge korven en fin stekyta i en het panna med en skvätt olja i. Servera och riv mer ost över om du vill (det vill mina barn).

17 kommentarer

 1. Ser jätte gott ut! Det blir till att odla pumpor nästa år.

 2. Anna B skrev:

  Ja, gör det! Man känner sig fasligt lyckad eftersom de blir så stora :) Våra bredde ut sig så mycket att vi nästa år nog planterar dem i komposten istället.

 3. Annika skrev:

  Vilken trevlig korv-kompis! Jag har inte ätit pumpa en enda gång i höst, förutom på krogen i torsdags. En märklig, slät pumpakräm, som nästan smakade sötpotatis. Detta verkar betydligt trevligare!

 4. Jahapp, nu måste jag få tag på pumpa! Stompet med tillhörande korv triggade rejält. Så gott det ser ut!

 5. Annika: Den här stompen är iofs inte långt ifrån kräm, men lite mer att tugga är det allt.
  Helena: Gör så, nu finns de överallt!

 6. Emil O. skrev:

  Jag lagade spagettipumpa igår, riktigt trevlig ny bekantskap. Men butternutsquash-mos är en klassiker också. Brukade göra dem lchf-igt med mycket grädde men nu när vi kör uber-lchf utan mjölkprodukter så blev det bara med smör. Ungefär som ovan.
  Det går att gratinera pumpor som halvor också men det tar längre tid (säkert dubbelt), något enklare att skrapa dock om det nu är värt väntan…

 7. Spaghettipumpa är gott. Om du tar en paus i LCHF-andet kan du göra marmelad på spaghettipumpan också. Fantastisk i bakverk: http://skafferiet.taffel.se/2009/11/23/anglaharssylt-och-katalanska-kakor/

 8. Hanna skrev:

  Efter en helg hemma i Skåne och sett allt vad mamma odlat och nu dina pumpor undrar jag verkligen varför jag bor i en lägenhet i en storstad istället för på landet, men tids nog…

 9. Var sak har sin tid… själv längtar jag till London nu. Det ska bli en skön omväxling!

 10. Är det bättre att köra pumporna utomhus än i växthus?

 11. Pumpa är ju fantastiskt gott, och ditt stomp ser underbart ut <3 Och den där marmeladen du tipsade om verkar ju inte dum den heller! Vad härligt med hemma odlade pumpor, jag inhandlade en egen idag för 70 (!!!) kronor! Men jag var i desperat behov av en ;)

 12. Johan: Gurkväxter och liknande blir ganska lätt angripna i (privata)växthus, och alla pumpaodlare jag vet odlar på friland. Förra året skrev jag om Önsvala utanför Staffanstorp, de har jättefina matpumpor. Åk dit och kolla. Tänkte på pumpasaften i Harry Potter. Skulle man kunna göra drink på det, månntro?
  Alexandra: Vilken sort köpte du? Tror vi behöver mer pumpa som sätter färg på tallriken i höst/vinter.

 13. [...] http://skafferiet.taffel.se/2011/10/09/sondag-sen-skord-och-korv-med-pumpastomp/ [...]

 14. Örjan skrev:

  Håller på och provlagar stompet.
  Erfa- Butternut kräver klart mer än 20 min ugnstid, men snart mjuk till stickan.

 15. Kanske formulerade jag mig otydligt, men min tunnskivade pumpa klarade det på 30 (om man träknar med tiden för korvarna också)

 16. Örjan skrev:

  OK min butternut-stomp ville ha och fick lite extra vätska, citronrasp och dito saft. Saften borde ha förnekades den.
  Tyvärr fick den aldrig träffa och gifta sig med osten pga min glömska.
  Värt att prova igen. Då med ost-äktenskap.

 17. Anna B skrev:

  Det lät gott! Om du lägger korv över rinner det goda fettet ner och sugs upp av pumpan. Inte helt fel :)

Prenumerera på kommentarerna för detta inlägg (RSS).

Matbloggstoppen
Annons