Skördetid för färska hasselnötter

Jag lovade ju igår att skriva om hasselnötter idag, så här besvarar jag på en del av frågorna från kommentarsfältet:

För några år sedan när vi skulle planera trädgården läste jag på en del för att kunna rita den själv. Under några månader var jag helt uppslukad av Emma Lundbergs funderingar kring trädgården som en förlängning av huset, Gertrude Jekylls perennskisser och projekt som Vita Sackville-Wests storslagna Sissinghurst.

Ett av de trädgårdsrum  jag fastnade för mest där var The Nuttery, en del avsatt enbart åt hasselbuskar för nötskörd och käppar till trädgårdsstöd. Nu har vi inte riktigt plats för en sådan, men lyckligtvis så växer det fullt av hasselbuskar runt omkring och en kort vända häromdagen övertygade mig om att det nu är dags för nötplockning.

I bondepraktikan står det att hasselnötter skulle skördas kring Mickelsmäss, i månadsskiftet september/oktober. Bred ut en regnkappa på marken och skaka ner nötterna. Plocka inte från grenarna, nötterna ska hänga kvar och mogna tills de släpper från fästet. Men det gäller att tajma in nötplockningen, för väl på marken blir nötterna snabbt ofta omhändertagna av fåglar, ekorrar och möss. Nötvivlar är en annan fiende till nötplockaren. Den lilla feta larven borrar sig in genom skalen och äter upp nöten och går vidare till nästa. Förvara därför  inte vivelangripna nötter ihop med fina och håll koll efter larver.

Pinfärska hasselnötter är en delikatess, det friska fruktköttet har en konsistens som nästan liknar kokosnötens. Torkningen går till så här: Skölj  först bort eventuell smuts från nötterna. Bred ut dem på brickor eller i flata korgar på ett torrt ställe och vänd dem en gång per dag. Precis som med all annan torkning är det viktigt att nötterna inte ligger i dubbla lager och att ventilationen är bra.

Idealisk temperatur är runt 30-35 grader och i länder som Turkiet, världens största hasselnötsproducent, får hasselnötterna soltorka på marken i två till tre veckor. Det ger allra bäst smak men är tyvärr inget alternativ för oss vid den här årstiden. Prova inte att torka dem i ugnen, nötfettet är känsligt för värme och härknar lätt efter uppvärmning över 45 grader. På den här bloggen kan du läsa mer om hasselnötssorter och kvalitetsbedömning.

Efter cirka tre dagar är nötterna klara. För att avgöra om nötterna är färdiga kan du skaka en och lyssna, nöten krymper vid torkning. Du kan även testa att knäcka en. Förvara dina torkade nötter i en försluten påse eller plastburk (yoghurthink är bra) i frysen, då håller de i minst ett år.

11 kommentarer

 1. Kurt skrev:

  De larvangripna nötterna stressas och det kan ibland ses genom att de mognar fortrare än de andra nötterna. Jag minns att jag kontaktade ett av företagen som importerar hasselnötter för att fråga hur de industriellt skalar dem, och tydligen körs de genom en skruv som knäcker nötskalet utan att skada nötterna.

 2. Anna B skrev:

  Intressant, Kurt. Visst har de angripna kommit längre i mogningsprocessen, har bara inte kopplat ihop orsak/verkan förut :)

 3. Josefine skrev:

  Åh, så fint! Jag började smygläsa den här bloggen för några månader sedan. Inte speciellt aktivt dock, och jag insåg först efter att jag bott i Skåne i en månad att det fanns en koppling mellan bloggen och en matbutik här. Har inte handlat där, men min sambo har!

  När jag gick i grundskolan fanns det en hasselbuske på skolgården, som jag och en vän brukade tömma. Blir lite bitter över att jag inte har den blekaste om var jag ska börja leta efter hassel nu när jag bor i Skåne.

 4. Anna B skrev:

  Hej Josefine, välkommen hit! Kikade lite på din blogg och tyckte idén med platskonsumtionslogg var smart. Bra att den lett till minskad plastkonsumtion (en parallell till Resurskocken, där matsvinnet minskade på liknande sätt).

  Om du bor i Lund så kan jag rekommendera Hardebergaspåret, längs med det växer en hel del hassel. Ganska vanlig samplantering i de ogenomträngliga ”arkitektlurv” som fått växa i städernas utkanter.

 5. Josefine skrev:

  Ja, Resurskocken intresserar mig väldigt just därför! Insåg just nu att min blogg i princip dött sedan jag slutade gymnasiet, men så fort jag har kommit in i universitetsvardagen så kickstartar jag. ;)

  Det låter väldigt fint! Bor i Landskrona men åker in till Lund varje dag i och med skolan. Jag ska definitivt besöka Hardebergaspåret. Vet du vilken markägare det rör sig om, dock? Är lite nervös av mig och skulle inte vilja bli påkommen med att bryta allemansrätten.

 6. Ah, du syftar på det här: http://www.miljodatabasen.se/miljodatabasen/vaxter/frovaxter/magnoliopsida/938.html
  Plockar du vid vägkanten intill Hardebergaspåret är det helt lugnt, Lunds kommun har mig veterligen aldrig visat något som helst intresse för att ta tillvara på hasselnötter, dessutom är det ju att betrakta som fallfrukt.

 7. Josefine skrev:

  Så bra, så bra! Min sambo har dessutom inget emot att följa med, så det ska bli en rolig utflykt. Har du något förslag på busstation som är läglig att gå av vid?

 8. Anna B skrev:

  Har du cykel så ta den med på pågatåget. Hardebergaspåret börjar vid Stadsparken och går hela vägen till Södra Sandby, så du kan nog ansluta lite varstans. Google maps för koll. Trevlig fredagskväll!

 9. [...] Mer info på: http://skafferiet.taffel.se/2010/09/30/skordetid-for-farska-hasselnotter/ [...]

 10. Åsa skrev:

  Hej!
  På många olika ställen står det att larven till nötviveln äter nöten där ägget blev lagt, sen äter den sig ut ut skalen, och sedan gräver den ner sig i marken och förpuppas. Det är i så fall ingen risk att en larv äter flera nötter, men det gör också att skadans utbredning inte kan påverkas med speciellt enkla medel!

 11. [...] Läste på nätet att de bör plockas i månadsskiftet september-oktober. Då är jag lite sent ute. Å andra sidan har det varit en varm höst, så kanske ändå. Jag har knäckt några på prov. De har varit helt tomma. Kanske har ett litet hungrigt kryp hunnit före mig, trots att skalen inte ser ut att ha skadats? [...]

Prenumerera på kommentarerna för detta inlägg (RSS).

Matbloggstoppen
Annons